HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #5: linkajánlás hanggal, képpel, videóval

2007.08.29. 16:31 :: Koronix

Nem tudom hányan emlékeznek még a "nagy hazai linkgyűjtő-oldal csatára", amikor hirtelen több ilyen szolgáltatás is megjelent a palettán a Digg sikerén felbuzdúlva. Azóta a kedélyek mintha alább hagytak volna és nekem úgy tűnik, h a szolgáltatások sem hozták a kiugró sikert és forradalmat, amit sokan szerettek volna belelátni. Időközben az ősanya, Digg, viszont fejlődik, augusztus közepén thumbnail-ek jelentek meg YouTube videókkal, 22-re pedig még az arculatot is kicsit gatyába rázták. A hazai piac viszont mintha aludna vagy már nem hisz ebben a műfajban...?

Én a Linktért "olvasom" rendszeresen, ami igazság szerint egy RSS feed bekötését jelenti a Netvibes-ba. A napi 1-5 ajánlás mellett feltüntek (a nekem) spam-nek tűnő linkelések (és kamu ajánlások) is. Ez nem túl vidám. Közben meg megszületett - ha már a Linktér volt a példa - az Videobomb (Indavideo), egy másik piaci hype-ra reagálva: a videómegosztókéra.

A linkmegosztók a Digg technikai fejlődését nem követték, a videómegosztók viszont (szerintem) egyes esetekben jobban kezelhetőek, átláthatóbbak lettek a versenyben, mint a mintákat adó nemzetközi példáik. Talán ennek is a következménye, h főleg a fiatal korosztály rászokott ezekre a tartalmakra és természetes módon "fogyasztja" azokat. Ráadásul nem egy helyről, hanem szinte mindenhonnan - és elsősorban videók átpakolásával az egyik szolgáltatótól a másikhoz. Miközben lehetne egy hely, ahol megoszthatnák a kedvenceiket, ahol eltehetnék azt maguknak, ahonnan azt belinkelhetnék az oldalukba, ahol ezzel értékelhetnék azokat, akármelyik videomegosztón is legyenek...

Mai hír, h a metacafe és a Digg megegyezett egymással és a videók népszerűségének mérője a Digg API-jára épül.

Minek kell még történnie, h a már bevezett linkmegosztó oldalak tulajdonosai hozzányúljanak a nem túl sikeres csak szöveges modellhez és nyissanak a feltörekvő hang és képi tartalom felé - adva még egy esélyt önmaguknak és a hazai piacnak? Vagy egy újabb versenytársra várnak...?
az ötlet szerintem: (3/5)
az ötlet szerintetek: (0/5)

3 komment

Címkék: videómegosztók ötlet linkmegosztók

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr69152172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Longhand · http://longhand.hu 2007.08.31. 00:26:11

A kérdés, hogy mely katalógus oldalakra gondolsz, mert a lap.hu és pár hasonló korai követőjén kívűl (ugyaníy külföldön, sőt még "jellemzőbben") a katalógusok túlnyomó többsége a SEO terméke (Google rangsorolásban nagyon hangsúlyosak a linkek) és nem igazán a látogatókra koncentrál, inkább egy üzleti célt szolgál ki az esetleges CPC hirdetések bevételén kívűl.

Koronix · http://otletlada.blog.hu/ 2007.09.03. 13:38:20

Nem biztos, hogy az üzlet és a felhasználók fogyasztási szokásai kizárják egymást...legalábbis jó esetben, nem. ;)

Nem kifejezetten katalógus oldalakra, hanem a szabadon szerkeszthető linkgyűjteményekre gondoltam (nézz körbe itt: web20.blog.hu/tags/linkmegoszt%C3%B3).

ps.
Örülök, h olvasol és kommentezel - hiszen rendszeresen viszontolvasom a blogodat. :D

zhaoman 2007.09.04. 18:33:46

Én szivesen kipróbálnám a videós ajánlást. A technikai képzettlenségemen kívűl egy dolog húzz még vissza. Ez pedig, h a videókba nem lehet kattintható linkeket elhelyezni. Másrészt egy több perces ajánlást nem biztos, hogy megnéznék!


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása