HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #12: kérd kölcsön a szomszédtól

2007.09.05. 16:38 :: Koronix

Szakad az eső és tönkre ment az esernyőd? Elfelejtettél elég lisztet venni és már nekifogtál a sütésnek? Szükséged lenne egy ütvefúróra az új könyvespolc felszereléséhez? Pedig nekem van 2 esernyőm és úgyis a városba tartok - kölcsönadnám az egyiket. Jah, és a szomszédnak van lisztje és ütvefúrója is...de ki tud erről?!

Tavasszal bevetettük a kertet, a fű pedig szépen nőtt és nőtt és nőtt. Sokáig tornáztam egy szegélynyíróval, amíg a szomszéd szólt, hogy szívesen kölcsönadja szombatonként a fűnyírót. Elfogadtam az ajánlatát. Közben ő meg garázst épít és szüksége lett egy talicskára - ami meg nekünk volt és évek óta nem használjuk - így mindenkinek megvan amire szüksége volt és az egész csak egy szívességbe került.

A közösségi oldalak tengernyi megoldása közt talán egy olyan hazai oldal is megférne, ahová az emberek feltehetnék azokat a cuccokat, amiket kölcsön tudnak adni. Megjelölve, hogy mikor, mennyi időre, mennyiért is adják kölcsön. És ha éppen szükségünk van valamire utána tudnánk nézni, hogy kinél is van olyan vagy hasonló dolog és akiknél van ki lakik hozzánk a legközelebb. Felvehetnénk egymással a kapcsolatot, hogy hol tudják nyélbeütni az átadást..

Legyen az a számunkra legrégebben használt vagy legérdektelenebb dolog - egy csavahúzó, amivel a szemüvegünket megjavíthatjuk vagy egy 60-as izzó - lehet, hogy másnak pont ez lesz most a legnagyobb segítség.

A kölcsönadás egy ilyen site-on keresztül azonban kockázatot is jelent, de ahogy a Vaterán vagy az eBay-en egy értékelési rendszer itt is segítene kiszűrni a csalókat. És mivel ez egy jogi szerződés akár nyomtatványt is printelhetnénk a site-ról, hogy utána senkinek ne legyen rossz érzése.

A legtöbbet kölcsönadókat, azaz a legsegítőkészebbeket külön is érdemes lenne respektálni, a közösségi segítségükért elismerni - lehet, hogy ebben már cégek is részt vennének szponzorként.

És ha már pénzről esett szó... Mivel a szolgáltatás alapvetően ingyenes kölcsönadás, így nehéz bmilyen összeget %-osan kiszámlázni bmelyik félnek. Azonban bevételt jelenthetnének a online áruházak vagy ezeket segítő rendszerek (ha nem találtál vagy nem olyat, akkor vegyél egyet innen) pl. az Árukereső, de a pénzért nyújtott kölcsönadásnál már lehetne %-ot kérni.
az ötlet szerintem: (3/5)
az ötlet szerintetek: (0/5)

6 komment · 1 trackback

Címkék: social network ötlet

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr85158126

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: https://letterboxd.com/riemeroveg/list/crack-simda-bmd/ 2019.02.25. 07:22:38

Analyse the hippopotamus nash - Can you give a six mounth old kitton amoxicillin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltu (törölt) · http://www.estiskola.hu 2007.09.05. 21:14:00

teljesen értem, minden oké, amíg álom, de a valóságban tökéletesen rossz és működésképtelen modell a következők miatt: oké, neked nincs, oké, a másik kölcsönadja. egyrészt lesznek olyanok, akiknek semmijük sincs, csak kérnek, ez nehezen korrigálható hiba. másrészt, és ez a fontos, én idegennek nem szívesen adnám kölcsön a fűnyírómat, még a szomszédnak se biztos, de idegennek tuti nem.
ami a legnagyobb probléma, az pedig az, hogy ha a kölcsönkapott jószág elromlik, akkor mi van? javíttatod? az már nem ugyanaz. fizetsz érte különbözetet? vagy mi van, ha a gazda azt mondja, oké, ha elrontottad, semmi baj, csak vegyél neki egy olyat újat, a rossz a tiéd lehet. rémálom. szóval az ötlet álomnak jó.

én egyszer elkértem a szomszédtól egy ágvágó ollót. naná, hogy nálam ment szét, és baromira nem volt bizonyító ereje, hogy nem volt új és hát hogyismondjam, szétesett volna az másnál is, nála is. persze vettem neki egy újat, így neki jó lett, nekem rossz.

Trevor 2007.09.06. 10:04:46

Egyet kell értenem Zsoltuval, nagy szívások tudnának keletkezni (jártam én is hasonlóan kölcsönkért dologgal). Szükebb körben értelmezve, azért jó ötlet lehetne (pl. közösségi oldalakon plusz infó barátok, haverok közt). Én speciel mondjuk nem szeretek kölcsönkérni semmit...néha persze elkerülhetetlen. :)

Koronix · http://otletlada.blog.hu/ 2007.09.06. 14:14:00

Valóban idealista egy kissé - legalábbis idehaza -, de ezért csak ötlet. :) A közösségépítő oldalakkal összefűzve vagy más országban viszont lehet relavanciája.

jalso · http://jalso.com 2007.09.07. 10:10:09

gratulalok az otlethez :) egy kis bibi van csak vele, megcsinaltak mar masok:

www.irent2u.com/

www.erento.com/rent/

de mindenkeppen jo jel, ha az embernek olyan otletei vannak, amiket masok is jo otletnek tartanak :)

Trevor · http://simplestidea.freeblog.hu 2007.09.07. 14:36:28

Kiváncsi lennék, mennyire népszerűek ezek az oldalak vagyis mennyien veszik igénybe a szolgáltatásaikat?

Trillian 2007.09.10. 13:49:06

Németországban egész aktív mozgalom lett a szívességbankból, majd megpróbálok keresni egy linket hozzá. Mindenesetre évek óta jól működő rendszerről van szó.


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása