HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #30: megunt bitjeimet beszámíttatnám

2007.11.27. 11:41 :: Koronix

A fizikális világban ha miénk egy tárgy és megunjuk el tudjuk adni, vissza tudjuk váltani egy másikra. Vannak külön boltok is arra, hogy megunt CD-inket, PS2 játékainkat kis ráfizetéssel becseréljük egy másikra. Miért nem működik hasonló model a virtuális javakra?

A virtuális termékeknek csak egy útjuk van (hivatalosan és teljesen legálisan): az eladótól a vevő felé való irány. Ha valamit kifizettünk és letöltöttünk a miénk, ha nem tetszik letörölhetjük. A másik megoldás, hogy megosztjuk másokkal virtuális tulajdonunkat (mivel ebben a blogban alapvetően üzleti megoldásokról írok, ezért ezt az opciót nem veszem figyelembe).

A virtuális termékek jelenleg úgy kerülnek forgalomba, mint az FMCG termékek, pedig élettartamuk egyáltalán nem olyan. Ha az online vásárolt CD helyett valósat vásárolunk megtehetjük, hogy a vásárlás után használjuk egy ideig, majd eladjuk egy aukciós oldalon vagy becseréljük egy másikra.

A virtuális javak értéke ráadásul valahogy máshogy alakult, mint a fizikálisoké: nem érezzük valósnak őket (mert nem is azok), nem érezzük értéknek őket, nem érezzük magunkénak őket. Nem egy kemény kötéses könyv, aminek gerince szép a polcon, amit szüleinktől kaptunk, amit saját kezüleg dedikált az író. Hanem 'csak' egy használati tárgy, illetve használati bithalmaz. Csak egy másolat a tömegről. Éppen ezért hamarabb elveszik a 'megtartanám' érzés és a 'mennyi helyet foglal/kell ez még nekem' lép helyébe.
Miért ne számolhatnák be őket, ahogy egy hűtőgépet vagy egy régebbi játékot?!
A virtuális termékeket árusító boltok jelenleg is meg tudják mondani, hogy mit, mikor és mennyiért vásároltunk tőlük. Ha kialakulnának azok az egyedi digitális jelzések, amiket nem érdemes kivenni a fájlunkból, mert különben nem marad pénzben kifejezhető értéke a dolognak talán máshogy tekintenénk ezekre a bithalmazokra. Ha az árukeresők egy lépéssel majd továbblépnek és olyan rendszert vezetnek be, amelyben a portfoliójukban lévő áruházakon vásárolt virtuális termékeket úgy tudják azonosítani, hogy azokat máshol is be lehessen váltani közelebb érünk a valós kereskedelmi körforgáshoz.

 
 



















Hogyan is nézhetne ez ki a valóságban?
  • Lojalitás programként: ha leadjuk a virtuális fájlunkat az eredeti online boltban, akkor árkedvezményt kaphatunk a következőből. Ez egy fájl ellenőrzés - törlés - új letöltés folyamattal történhetne meg (persze ez is kijátszható, de mi nem az?).
  • Új vásárlók megszerzésénél: a bizonyítottan vásárolt és máshol vásárolt termék új vasárlás esetén kedvezményt jelent. Ez egy általánosan bevezett fájlba épült digitális azonosítóval ellenőrizhető. Szintén ellenőrzés - törlés - új letöltés folyamat.

A dolog jelenlegi megoldásokkal talán futurisztikus, de talán a jövőbe irány lehet az online boltok és árukeresők virtuális termékeinek értékesítésében, és máshogy fogunk a megvett virtuális javainkra gondolni.

Nem látok a jövőbe - de megelőzésképpen: nagyon szertném ha a kommentekben a post-hoz megoldás szempontjából szólnátok hozzá és nem warezolnátok, torrenteznétek - mert nem erről a rétegről és fájlcseréről szól! Köszi.

illusztráció: kardoshwealth.ca
az ötlet szerintem: (4/5)
az ötlet szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: ötlet lojalitás payment

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr37243482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása