HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #40: szabad domain nevek szótár szerint

2008.04.02. 10:17 :: Koronix

Egyre több "beszédes" doménnal találkozok, ami nem a cég nevét, hanem annak fő tevékenységére utal vagy éppen a termékre, amit árulnak. Őszintén szólva a "nagy márkákon" kívül nem is nagyon érdekel, hogy az adott terméket ki árusítja ha annak ára és minősége az én pénztárcámnak és igényemnek megfelelő. Amikor saját online boltot vagy oldalt szeretnénk nyitni az egyik fő kérdés, hogy megtaláljuk a megfelelő nevet - ami egyértelmű, beszédes és megjegyezhető. De hogyan is tehetjük mindezt?

A jelenleg legjobban elterjedt módzser egy domén kiválasztására, ha az eszünkbe jutó szavakra rákeresünk. Ha az szabad, akkor lefoglaljuk, ha nem, akkor keresünk másikat, esetleg domén brókeren keresztül megvesszük/béreljük.

De mi van akkor, ha kedvünk és pénzünk lenne egy online vállalkozás beindításához és a termék majdhogynem mellékes? Azaz szeretnénk olyan piaci rést találni, ahol a piaci szereplők között elsőként jelenhetnénk meg - egy jó névvel. Végigpróbálgatni ezalapján a doménokat nem csak sziszifuszi munka, hanem felesleges is - hiszen pont az ötletre lenne szükségünk!

Ezért el tudnék képzelni egy olyan oldalt (programot), ami a magyar értelmező szótárban található címszavakat a doménokhoz párosítja és listaszerűen megjeleníti a még szabadokat. Persze a ragozásokat és egyéb nyelvi csalfintaságokat ez nem oldja meg, de ha már itt tartunk, akkor egy lépéssel úgyis előrébb vagyunk. Egy ilyen rendszerből láthatnánk azt is, hogy hol is tart a magyar piac - hiszen az angol nyelvűről is csak legendákat hallunk, hogy már nincs szabadon foglalható alapszó...

És hogy kiknek érné meg egy ilyen applikáció elkészítése? Elsősorban a domén foglalásokkal foglalkozó cégeknek - ha a listában szereplő nevet egyből meg is vehetnénk...
az ötlet szerintem: (3/5)
az ötlet szerintetek: (4/5)

5 komment

Címkék: mashup ötlet domain broker

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr19407687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.02. 23:24:27

> De mi van akkor, ha kedvünk és pénzünk lenne
> egy online vállalkozás beindításához és a
> termék majdhogynem mellékes?

Ilyen vallalkozas nincs. Illetve egy van, de megkimelsz tole, hogy en mondjam ki:

> Elsősorban a domén foglalásokkal foglalkozó
> cégeknek - ha a listában szereplő nevet
> egyből meg is vehetnénk...

Igen. Domenfoglalas. Ez aztan a korrekt biznisz. A .com nonszensz miatt vekengo blogokon pillanatok alatt megjelenik egy-ket okostojas, aki elmondja, hogy azert kell ma $1000 fizetni egy normalis hangazsu domenert, mert akik elobb jottek, azok eleg "okosak" meg "kreativok" voltak. Na ehhez nagy kreativitas kell. Fogsz egy szotart, iratsz valakivel 100-200 rugoert egy programot (ha van eszed nem szorgalmazod, hogy kint legyen a neten, mert a versenytarsaidat segiti), fogsz egy kepzetlen felhulyet, es az vegigkattintgatja. Vagy te magad raszansz napi 1-2 orat.

Nagy baj, ha egy orszagban ez a tisztessegtelen rendszer mukodhet. Ugyanis a domainnevter szerintem valamennyire kozkincs, amit leginkabb ugy lehetne vedeni, hogy az ar igazodik a kereslethez. Mert ez a foglaloknak hala is megtortenik, csak ok kaszalnak, nem a koz (a koz meg a megmagasabb arak miatt rosszul jar, hiszen fizetni kell az eladhatatlan domaineket is).

Azert Mo-on lathatolag nem mukodik egyelore ez a biznisz. Tomegevel adjak vissza a generikus, hasznalhatatlan domain neveket.

> hiszen az angol nyelvűről is csak
legendákat hallunk,
> hogy már nincs szabadon foglalható alapszó...

Alapszo? Ertelmes szoosszetetelt nem lehet talalni adott tevekenyseghez! Pedig en csak uj cegnevet keresgelek idonkent magamnak, de eddig meg az osszes ertelmes valtozat foglalt volt, es szinte mind domainbetyaroknal volt.

gabesas 2008.04.03. 09:58:01

atleta: azabaj hogy nincs jobb rendszer erre.
vagy van valami olyan otleted amivel ezt igazsagosabba lehetne tenni?
nekem egy van, ami igazabol csak egy szintemeles lenne: dragabba tenni a reget, es ezzel csokkennenek az onjelolt domainbrokerek (meg megjobban nonenek az arak, szoval nem ez a jo megoldas)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.04. 13:53:29

gabesas: Amit irsz, az szerintem hatasos, valahol en is ezt javasoltam. Itt meg egy masik domainbetyar bejegyzeshez (asszem#26) leirtam, hogy valoszinuleg az lenne a legjobb, ha a kozponti szerv (nic.hu) is ugy viselkedne, mintha piaci szereplo lenne, vagyis a kereslethez igazitana az arait. Mert az ugyis torvenyszeruen ugy alakul, csak igy a domainbetyarok kaszalnak, es az az arszintek sem feltetlenul ugyanugy alakulnak. Igy ugyanis nekik fel kell vasarolni 2-3eFt-ert egy csomo vackot is, amit aztan nem fognak tudni eladni (lasd az itt leirt modszert), azt meg ki kell fizetnie valakinek. Ha mondjuk 10 rugo lenne a beugro (hasrautes szeruen, ahogy te irod, vagy a kereslet alapjan igy alakulna) akkor ezt sokkal kevesbe tehetnek meg, ugyanakkor 10 rugos alaparral meg mindig elmennenek a viszonylag erdektelen domainek is (kavacspistibt.hu, stb.)

Lehetne jatszani a szabalyozassal is, hiszen egy csomo adatot bekernek rolad a regisztraciohoz. Ha mar egyszer ennyi ertelmetlen adminisztracio van a dolog mogott, akkor legalabb hasznalnak ki: egyenreszabott arak. Minel tobb domaint regisztralsz, annal dragabb. Persze erre nyilvan megszaporodnanak a hajlektalan kicsiben utazo domainbrokerek, de akkor mar mindjart baromi nehez lenne tizezrevel regisztralni a domaineket. Tfh. 10 domain lenne a legolcsobb kategoriaban. 10000 domainhez kene ezer dodo, nem megoldhato, nem eri meg. A szotaras eszetlenseg pedig valahol nehanyezer szo korul kezd mukodni szerintem.

Azert szomoru ezt a bejegyzest itt latni, mert a regebbi otletek amiket lattam viszonylag jopofak es konstruktivak voltak, meg ha nem is elet- vagy piackepesek.

moonman 2008.06.08. 05:07:58

Van ilyen, vagyis ehhez hasonlo: makewords.com


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása