HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #26: lízingeljen domain-t vagy site-ot

2007.10.25. 16:32 :: Koronix

Ha vállalkozásba kezdünk az egyik alapvető kulcsmomentum önmagunk megnevezése, illetve a vállalkozásunk elnevezése - az online üzleti életben ez elsősorban egy jó domain nevet jelent. Igen ám, de mi van akkor, ha hőn áhított domain név már foglalt? Ekkor jönnek az alternatív lehetőségek: kitalálunk egy másikat, megpróbáljuk megvenni vagy például a hamarosan lejáró domain-ek környékén nézelődünk... A domain azonban csak az első lépcső, aki foglalkozik keresőoptimalizálással az jól tudja, hogy egy jól felépített vagy régebben üzemelő oldal sokban egyszerűsíti a munkát és gyorsabban eredmény érhető el vele. OK, de hogyan szerezhetjük meg a vágyott nevet és egy ilyen oldalt egyszerre? Ráadásul úgy, hogy nem megy rá ingünk-gatyánk?

Az ötlet annyira egyszerű, zseniális és annyira adja magát, hogy én is csak rácsaptam a homlokomra: "hogy ez miért nem jutott eddig még eszembe".

A két varázsszó a lízing és a bérlet. Az autó és ingatlanlízing mellett, bár valószínüleg sokan nem tudtunk róla, létezik domain/site lízing is. Itt található két külföldi példa.

Miben különbözik egy ilyen tranzakció a domain megvételétől?
Például a tulajdonjogban: a domain/site használatáért fizetünk egy adott periódusra. Tulajdonképpen béreljük az adott site-ot a felajánló kritériumainak megfelelően.
A dologban ráadásul az a plusz is megvan, hogy nem csupán egy címet vehetünk meg, hanem egy már kész site-ot is - azaz a termékeket és szolgáltatásokat a bedöglött, de még jó találati/látogatói számmal bíró oldalon, a sajátunkra cseréljük és learatjuk egy havi díj fejében a babért.

Megnéztem egy régebben üzemeltett, most csak költséget termelő oldalam látogatottságát, ami utoljára 2004-ben volt frissítve és havi 2000-3500 egyedi látogató fordul meg még mindig rajta, és a számuk visszanézve folyamatosan nő.

Végignéztem a hazai domain brókeri kínálatot, de sehol nem találtam ilyen szolgáltatást - csak venni és eladni lehet. Pedig ha egy kis költségvetésű vállalkozókkal teli ország létezik, akkor a miénk ilyen.

Hogyan is működhetne egy ilyen szolgáltatás?
A site tulajdonos a már bedöglött oldalát domain-estől áruba bocsátja egy oldalon. A havi költség mellett kikötheti, hogy milyen tartalmat engedélyez a tulajdonában lévő site-on, meghatározza azokat a kulcsszavakat és témakört, ami miatt őt látogatják és publikus statisztikát kellene közzé tennie.
Az árakat ezek a tényezők befolyásolhatják.

Hogy ki csinálhatna egy ilyen szolgáltatásból leginkább profitot?
Lehet, hogy nem is a hazai domain brókerek, hanem inkább a statisztikai rendszereket nyújtó cégek vagy keresőoptimalizálással foglalkozó cégek, akik a bérelt/lízingelt oldalhoz prémium szolgáltatást vagy speciális szaktudást nyújthatnának.
az ötlet szerintem: (3/5)
az ötlet szerintetek: (1/5)

2 komment

Címkék: statisztika seo ötlet weboldal optimalizálás affiliate payment domain broker

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr93207892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.02. 23:29:55

Kontraproduktiv csibeszseg. Persze igazad van, ha a nike csodbe megy, en meg olajbogyot akarok arulni, akkor marha jo, hogy egy rakat sportcipo rajongo teved veletlenul az oldalamra. Marmint akik ismerik a markat, mert a gugli eleg hamar eszre fogja venni, hogy aki sportcipore keres, azt mar nem ide kell kuldeni, aki meg olajbogyora, azt meg kuldik ahova eddig is kuldtek. De mondjuk tenyleg, talan kezdeti lokest adhat. Ha meg hasonlo a profil, akkor meginkabb.

Egy dolgot nem akarsz viszont csinalni a domaineddel: berelni. Ha bejaratod a sajat ugyfeleidet, mert igazi vallakozasod van, akkor ezzel total tokonszurod magad, a domain tulaj kezebe kerulsz. Eleg nehez valtani ugye. Mo-on meg persze, hogy nincs ilyen, hiszen nem nagyon tolonganak a kozepesen bejaratott domainek. Konkreten mik lennenek azok? A .com piac mas, mert sokkal nagyobb.

Koleszár Péter 2009.11.12. 08:52:40

A domain bérlettel az a gond, hogy felépítesz rajta egy oldalt és belinkeled ezer helyre. Ha nem tudod a bérleti jogot meghosszabbitani, akkor fölöslegesen dolgoztál...

www.domainabc.hu


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása