HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #41: próbáld ki magad külföldön szabadidődben

2008.04.04. 16:03 :: Koronix

Szerencsére viszonylag sokat utazgattam külföldre és ilyenkor néha túristaként elfog az érzés, hogy "de jó lenne itt élni". Persze tudjuk, hogy teljesen más egy országot pár hét alatt a külsőség alapján megismerni és más a szürke hétköznapokba belesüppedni. De miért ne adnánk meg magunknak az esélyt?!

Ha valakinek van lehetősége, hogy kipróbálja magát külföldön az rendszerint nagyobb elhatározást igényel és semmilyen garancia nincs, hogy talál nekivaló munkát és egyáltalán jól fogja-e érezni magát. Pályakezdőként, diákként azért más a helyzet, hiszen jórészt csak az anyagi lehetőségeink szabnak határt. Nagyobb gyakorlattal, biztosabbnak tűnő ekzisztenciával a hátunk mögött viszont már sokat veszthetünk egy ilyen döntéssel. És a mindennapi munka mellett mik maranak az ilyen lehetőségek feltérképezésére? Az internet virtuális világa vagy az a huszoniksz nap szabadságunk.

Egy korábbi multinacionális munkahelyem külföldi irodáit látogattam meg egy-egy napra, fél napra a nyári szabadságom alatt. Hiszen, "ha már arra járok", benézek hozzájuk. Ezekből a látogatásokból aztán új lehetőségek és új ismeretségek születtek. Jó volt látni, hogy máshol mások hogy dolgoznak és azonos hálózaton belül milyen hasonlóságok és különbségek létezhetnek. és jó volt eldönteni, hogy bár a város tetszik, de ez a cég nem az, ahol szívesen dolgoznék - bezzeg előtte... :)

Ez egy szerencsés helyzet volt. De nem mindenki dolgozik multinál...

Ezen a fonalon jutottam el oda, hogy létre lehetne hozni egy olyan worldwide oldalt (adatabázist), ami nem a meghirdetett munkalehetőségeket gyűjti össze, hanem lehetőséget biztosít azoknak a "kalandoroknak", akik a nyaralásukból 1-3 napot hajlandóak feláldozni és megismerkednének egy-egy céggel a világ egy más pontján egy cégpróbára. A pályakezdőknél ezt gyakorlatnak csúfolják, de sokszor ezen keresztül nyílnak meg az ajtók. Szintén hasonló a "próbamunka".

Az oldal egy aggregátor lehetne a talentumokat kereső és a külföldi munkával csak kacérkodó, álmodozó szakemberek között. Kötöttségek és lekötöttség nélkül. A gyakorlatért nem jár fizetés, a gyakorlat viszont nem jelent semmilyen kötöttséget a próbálkozónak sem. Nem jelent automatikus felvételt, nem jelent felégetett hidat magunk mögött...csak egy lehetőséget, egy újabb kalandot a nyaralási élményeinkhez. Aztán jöhet a szerencsecsinálás vagy a kiábrándulás és a tovább túristáskodás. Ha egy kicsit közösségivé alakulna a szolgáltatás, akkor a cég okosan felhasználhatná ezt, az eddig rejtett munkaerő megtalálásán túl a vállalati imázs építésére is.

Ha elrugaszkodunk a sokszor csúfos hazai HR-nek nevezett vállalati gyakorlatoktól, akkor egy dinamikusabb, nyitottabb környezetben talán találnánk is erre nyitott cégeket. [De akár Magyországon is. Miért is ne?!]

Érdekes színfoltja lehetne egy ilyen szolgáltatás akár az utazási oldalaknak, akár a munkaközvetítő portáloknak.

Én szívesen belesnék még több külföldi ügynökség egy-egy napjába (ahogy eddig is tettem), de lehet, hogy csak én vagyok kissé workaholic?! ;)
az ötlet szerintem: (2/5)
az ötlet szerintetek: (4/5)

1 komment

Címkék: social network mashup ötlet lojalitás job szájhagyomány

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr18411243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zazie · http://criticalmiss.blog.hu 2008.07.04. 17:39:25

Szerintem ez két dolog miatt nem számíthatna vírusszerűen terjedő népszerűségre:
1. félelem az ipari kémkedéstől
2. túl sok erőforrást kíván meg - elsősorban a kalandoroknak jó


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása