Egy családi utazásos hétvége keretében, nem olyan régen, Triesztet is meglátogattuk, ahol egy sarkon egy üzlet előtt nagy sürgés-forgásba botlottunk, figyeltük, hogy mi történik. Kiderült, hogy az emberek egy poharat szorongatva jönnek ki egy szép kis boltból. Mi lehet az?
Jégkérmet árultak. De házit és nem pálcikásat, hanem (a korosztályomban azért még nem teljesen ismeretlen) poharasat. Természetesen kipróbáltuk. Az üzlet hosszú pultjában színes és ínycsiklandozó kép fogadott: kis üvegtisztaságú, esztétikus műanyag poharakban fagyikülönlegességeket lehett kapni. Igazából a fagylalt nem is a legjobb szó rá, mert a szilárdsága inkább a jégkrémhez volt hasonlatos. A kisadag ára 2 euró, a nagyobbiké 3 euró volt - ami hazai viszonylatban borsos, de Olaszországban a nyári fagyihoz képest elfogadható ár.
Egy falatka nyári íz, aminek csomagolása és fogyaszthatósága tökéletes volt a hűvös időhöz.
Egy pohárka 2-4 fajta ízből állt, amiben volt fagylalt, szirup és gyümölcs is rétegesen. Egy adag nagyjából 1-1.5 gombócnak felelt meg, de sokkal több ízzel. Persze, a család minden tagja más ízkombinációt vett, így volt lehetőségünk tesztelni. A pohárhoz kapott kiskanállal falatoztuk a finomságot és közben arról beszélgettünk, hogy vajon odahaza mikor lehet majd hasonlót kapni télen...
Nem vagyok cukrász, de tudom, hogy idehaza is készítenek jégkrémet kisebb cégek. Talán egy frekventált helyen (pl. a Balhánál zárva lévő fagyispultnál) egy vállalkozó szellemű mester tesztelhetné - nem hiszem, hogy túl drága lenne az üzlethelyiség bérleti joga, miközben már hónapok óta zárva tart és egy fillért nem hoz a tulajdonosnak. Ha pedig bejön az embereknek idehaza is,akkor nyáron is teríthető, akár cukrászdákba.
Véleményetek