HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

vállalkozási ötlet #3: mobiltanácsadó

2009.04.20. 18:21 :: Koronix

2008 végén 100 lakosra már 122 mobil-előfizetés jutott idehaza (KSH), így akár azt is mondhatjuk, hogy már mindenki zsebébe ott lapul egy mobil. Persze ezt nem azt jelenti, hogy ugyanannyian ki is tudjuk használni a legtöbb lehetőséget, ami egy-egy ilyen készülékben rejlik. A mobiltanácsadó az a nagy türelemmel és edukációs képességgel megáldott személy lehetne, aki mindazt a tudást, ami egy ilyen telefonban lakozik képes átadni egy átlagembernek is. Próbáld ki szüleiden, nagyszüleiden az alapfunkciókon túli lehetőségek bemutatását - ha utánad tudják csinálni, olvass tovább. :)

 
Mi kell hozzá?
Szerintem nem kell telefonszerelőnek vagy vmely nagy mobilgyár alkalmazottjának lenned ahhoz, hogy gyakorlott felhasználó legyél. Olyan felhasználó, aki nem a rendszerekről regél a hétköznapi felhasználónak, hanem gyakorlati tanácsokkal látja el őket. Ami biztos nem árt az a türelem, a nyitottság és a problémamegoldó képességen túl a tudásod átadásának képessége. Felnőtteket oktatni gyakran nehezebb feladat, mint gyerekeket. Kell még hozzá, természetesen, az adott típus (vagy minél több) jó ismerete. Hiszen csak úgy lehetsz hiteles, ha biztos kézzel tudsz nyúlni a készülékhez. 
 
Tapasztalatom alapján minden akkor a legegyszerűbb, ha személyesen mutatod be az embereknek. Ezért szervezhetsz találkozókat is, de mehetsz házról-házra ajánlás alapján vagy egy-egy nyugdíjas klubot is kiszemelhetsz. Az viszont nagyon fontos, hogy előre mérd föl a hallgatóságodat és olyan prezentációval, feladatokkal készülj, amik az ő szükségleteikre ad választ az ő nyelvükön.
 
Vagy készülj föl egy adott márka mobilpiacából vagy csinálj egy rögtönzött fölmérést a lakóhelyeden. De azt is teheted, hogy a főbb szolgáltatásokat mutatod be, amiket szinte bármely készülék tud (ki ne akarna az unokájáról egy fotót, ki ne szeretné azt továbbküldeni...). Az oktatásnál az idő lesz a szűk keresztmetszet. Szerintem egy pár prezentációt kell tartanod ahhoz, hogy kiderüljön valóban mennyi időre van szüksége az adott célcsoportnak az adott tartalom befogadásához. Én nem szerveznék más fix programot az első pár előadás napjára. ;) Szinte teljesen biztos vagyok, hogy számtalan utólagos kérdéssel fognak még megkeresni. Ezeket írd föl (jó lehet a piac szondázásához) és amire tudsz válaszolj vagy mondd, hogy utánanézel. Akkor leszel valódi tanácsadó, ha tényleg partnere leszel az ügyfelednek.
 
Az előadás lényege nem szabad, hogy a prezentáció ledarálása legyen, hanem a gyakorlati kipróbálás propagálása. Ha olyan szolgáltatást választasz, amely plusz pénzbe kerül a tanulódnak jelezd felé - ha lehet még a képzés előtt.
 
Az előadás végén kérdezd meg, hogy mennyire tartották hasznosnak, mit módosítanának és ajánlanák-e másnak is. Ha jól tetted a dolgod, az utolsó sem marad el. :)
 
 
 
Előnyei
Könnyű munka, sok emberrel megismerkedhetsz és kiegészítheted esetleg a jövőben más tevékenységeidet is az itt szerzett kapcsolataiddal. Attól, hogy valaki nem mobil guru még nem jelenti hogy valami másban nem sikeres! Magad szabod meg az idődet és a helyet, ahol a tevékenységgel foglalkozni szeretnél.
 
Hátrányai
Ahány ember, annyi kérdés fog felmerülni. Türelem, türelem és türelem kell hozzá. Érdemes a régebbi telefonok lehetőségeivel ugyanúgy tisztában lenni mint az újakkal, így folyamatos önképzésre van szükséged.
 
Becsült kezdőtőke
3.000-500.000 HUF (attól függően, hogy milyen és mekkora szegmesre szeretnél célozni egy vagy több készülékkel is meg kell ismerkedned)
 
Hogyan indítsd el?
Kezd a tesztet szüleiden, nagyszüleiden és a baráti társaságodon (vagy annak szülein). Szórd meg a környéket szórólappal, keresd föl a helyi egyházat/nyugdíjas klubbot/művelődési házat. Töltess ki jelentkezési lapot és szervezd az érdeklődőket valamilyen csoportba (pl. pannonosok nokiával).
 
 
Hasznos linkek
 
kép forrása: ari-zoldan

4 komment

Címkék: mobil vállalkozás offline

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr561076521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.04.20. 20:56:23

ilyet én végeztem/végzek, csak nem pénzért, és csak közeli ismerősöknek :)

Critmiss 2009.04.21. 13:30:02

Én számtechet oktattam, nehéz volt. :) Abszolút tényleg ott van a piaci rés, csak a kérdés, hogy nem túl sok energiabefektetés-e mindez valószínűsíthetően nem annyira sok pénzért? Persze tárgyalási zsenialitás kérdése, de ritkán hajlandóak fizetni az emberek értelmes dolgokért, meg egyáltalán bármiért.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.04.29. 02:33:53

Szerintem erre nincs fizetokepes kereslet. Viszont egesz jol csokkentheto a szukseges beruhazas merteke, ha a vallalkozo nem bevasarol minden mobilbol, hanem letolti a mobil cegek oldalairol az emulatorokat es a PC-jen probalgatja oket :).

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.11.17. 14:07:47

Jó ötlet, csak éppenséggel önállóan nem az igazi, csak valami mással integrált formában. A nagy ötletek sokszor más, bevált dolgok árnyékában emelkedhetnek fel.


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása