HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #13: rádiótekergetés helyett

2007.09.06. 15:58 :: Koronix

Nem vagyok egy nagy hi-fi guru, úgyhogy lehet, hogy van ilyen eszköz vagy megoldás. Ha mégsem lenne, azért mindenesetre megosztom veletek a gondolatot - lehet róla vitatkozni, továbbgondolni.

Viszonylag gyakran utazom vidékre vagy külföldre autóval. Természetesen, a rádióból a kedvenc adóim szólnak ilyenkor, hogy segítsenek az utazások egyhangúságát megtörni. Ahogy távolodok mindennapi környezetemtől úgy szoktak lassan romlani, majd eltünni a csatornák. Helyettük jön a recsegés, a már rongyosra hallgatott CD-k valamelyike vagy a tekergetés és fülelés. Pedig lehet, hogy lenne jobb módszer is.

El tudnék képzelni egy olyan megolást melyben a rádió észleli, hogy huzamosabban romlik a vétel minősége és keres egy másik, jól fogható adót. Eddig talán még nem is olyan bonyolult. Azonban én is vmilyen preferencia alapján választom ki a hallgatott csatornákat - pl. szeretem a beszélgetős műsorokat, a komoly zenét, a jazz-t, a blues-t, ha utazom legyenek (ne túl sűrűn, de nem is 3 bulvársztoriban összefoglalt) hírműsorok stb.

Ha TAG-ekkel rendelkeznének a rádióadók, vagy akár a műsorok - egy előzetes beállítás után máris szkennelhetné az eszköz, hogy a kedvenc cimkéimnek megfelelő adók közül melyik jön az adott régióban a legjobb minőségben. És a műsort automatikusan átállítaná (ha kérném ezt a funkciót).

Az adók, műsorok felcimkézését magunknak is megcsinálhatnánk vagy egy közösségi oldalon csatolhatnánk az adókhoz/műsorokhoz a megfelelő kulcsszavak (akár listából hozzárendelve) az ilyen rádiókészüléket vagy csak a szolgáltatást biztosító website-on.

Kicsit futurisztikus, de lehet, hogy csak nekem. És ki tudja, lehet, hogy inkább az online rádióadók terjednek el a kocsikban és az adókörzetek a múltba vesznek...

az ötlet szerintem: (3/5)
az ötlet szerintetek: (0/5)

2 komment

Címkék: rádió ötlet cimkézés

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr78158900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bence 2007.09.07. 13:24:22

Ezt hívják RDS-EON rendszernek. (Radio Data System - Enhanced Other Networks)

Itt a műsor műfaja szerint is kereshetsz (Program Type - PTY). Minden tisztességes autórádió tudja. (Pl. régi toyota yarisban a gyári is...)

Annyiban tér el a Te ötletedtől, hogy a rádiók adják a cimkéket a műsorhoz. Itthon sajnos csak az MR csinálja tisztességesen - de ők jól: a Bartók megy, és a Kossuth útinform van, akkor ha jól van beállítva a rádiód átugrik, aztán vissza.

Koronix · http://otletlada.blog.hu/ 2007.09.07. 17:00:44

Akkor ideje cserélni az enyémet! :)
Köszi az infót.


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása