HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

startup #1: Tagmasterz.com

2007.12.19. 11:50 :: Koronix

Régi vágyam volt, hogy az Ötletládába ne csak ötletek kerüljenek, hanem olyan on- és offline startup-ok, melyek érdekesek, egyediek, tanulságosak és inspirálók. A gondolatokat az élet általában utánköveti, úgyhogy Szántó Gábor jóvoltából én is meg lettem invitálva vasárnap egy jó kis Tagmasterz lövöldözésre. Hogy mi is ez a játék, azt a weboldalon megtaláljátok, azt hogy mi is történt a vasárnapi napon Benedek, Gábor, kelt és Nándi is megírta már. Én inkább a kulisszák mögé kukucskáltam be és kérdeztem meg Gábort, hogy akkoreztmostittmégishogyan?


Koronix: Hogyan és honnan jött az ötlet, hogy belevágjatok egy új tipusú lövöldözős játék megvalósításába?

Gábor: Ha jól emlékszem tavaly próbáltuk ki először és nagyon jó szórakozásnak találtuk a lasertag-et (én a paintball-t is), de szörnyű drága, az átlag szerintünk nem tud fejenként 4-5 ezer Forintokat kifizetni erre. Ez ütött szöget a fejembe (vágyálom szinten), hogyha beleakadok valamilyen megoldásba, akkor érdemes lenne megpróbálni és olcsóbban elérhetővé tenni. Az olcsó gyerekjáték-lasertag változatok használhatatlanul gagyik az igazi játékhoz. Ezért amikor tavasszal véletlenül rátaláltam a neten az általunk használt rendszerre, nagyon megörültem. A rendszerünk olcsó, jó minőségű és erős közösség alakult ki köré, valamint egy-két átalakítással profi üzemeltetésre alkalmassá tehető.

Az ötlet másik része pedig onnan jött, hogy már elég régóta foglalkoztunk rendezvények, elsősorban bulik szervezésével, így értünk ahhoz, hogyan kell profi fény és hanghatásokkal, zenével hangulatot teremteni és hogyan kell a közönség hangulatát irányítani. Arra gondoltunk, hogy a lasertaget ötvözzük ezzel, hogy még jobb és egyedi élményt kínáljunk.

Az ötlet végülis a "lövöldözős diszkó" koncepcióban csúcsosodott ki, ahol nemcsak szimplán üzemeltetjük a lövöldözős rendszert, hanem komplett bulit rendezünk köré. Ráadásul az eddigi árakhoz képest szemtelenül olcsón, szélesítve a piacot, hiszen egy jelentős réteg számára ez a játék nem volt elérhető.


Sok munkának látszik, amit belefektettetek. Mikor indult el a vállalkozás?

Az ötletelés idén április-májusban volt és egyből elkezdtük a megfelelő helyszín keresését. Augusztusban már építettük, szeptember 1-én pedig meg is nyíltunk. Nagyon vázlatos üzleti/kommunikációs tervünk volt csak, a Tagmasterz még most is inkább ötlet és lelkesedés. Mivel marketingre már nem jutott pénz (tudom, ez hiba), ezért abban bíztunk, hogy a webes tapasztalatainkon keresztül valahogyan mégiscsak "coolsággá" tudjuk fejleszteni a márkát.

A Tagmasterz mondhatni webkettes üzleti modellt követ, pont úgy fejlődik, mint egy webkettes szolgáltatás, csak éppen nem webes terméket kínál. Webkettes üzleti modell = megcsináljuk, és bízunk benne, hogy működni fog valahogy.


Korábban már voltak lézeres játékok Magyarországon, de valamilyen oknál fogva azok nem lettek különösebben jövedelmezők. Ti mire számítotok, milyen céljaitok és elképzeléseitek vannak?

A Tagmasterz "lövöldözős diszkó" modellje annyira új, hogy az egyébként tapasztalt amerikai lasertag gyártók is csak néztek, hogy mi ez (tartjuk egy-két mérnökkel a kapcsolatot). A fő cél, hogy jövőre már pozitív egyenleget tudjunk csinálni.
Egyfajta missziós jelleget is betöltünk, fontos számunkra, hogy minél többen megismerjék ezt az élményt/sportot és ezzel piacot teremtsünk. Minket nem a már kialakult military élmény piac érdekel (paintball, airsoft és az "igazi", nagy lasertag), hanem a tiszta szórakoztatás egy kis (na jó, sok) játékkal fűszerezve.


Mikre kell szerinted egy startup vállalkozásnak a hangsúlyt helyeznie, hogy sikeres lehessen?

Egy igazán sikeres startup komoly üzleti modellel rendelkezik, erre kell a hangsúlyt fektetni. Tudom, hogy a Tagmasterz nem így indult, dehát a Tagmasterz szerelemgyerek, és az egyébként sikeres webes vállalkozásom vadhajtása.
Én személy szerint az üzleti modellel szemben sokkal jobban szeretem, ha egy startup igazán új dolgot talál ki, nemcsak üzletileg újat, hanem technológiában/élményben újat, engem ez hajt.


Mennyire tudjátok hasznosítani a webes vállalkozásod és a korábbi tapasztalataitokat és az ottani kapcsolatokat a Tagmasterz-nél?

Igyekszünk minél jobb webes jelenlétet létrehozni, elsősorban itt tudjuk kamatoztatni a tudásunkat. Bulik rendezésével 1993 óta foglalkozom és készítettem már egy-két slágerlistás számot is. De a másik DJ srác (Zoli) sem éppen kezdő, rendszeres rádiós mix megjelenései vannak Angliában.


Honnan vannak a fegyverek és a játék tematikája?

Az ellátmány a már említett erős közösségtől jön, vagy az eBay-ről (aztán egy ügyes mérnök, az apósom átalakítja őket itthon). A tematika is innen származik, illetve a közösség részeként mi is részt veszünk az új ötletek kitalálásában.

A fegyverek egy kis amerikai fejlesztőcég termékei, amiket aztán a Hasbro megvett. A Hasbro célja az volt, hogy sokan vásároljanak belőle, ezért első látásra nem tűnik profi rendszernek. Azonban a fejlesztők teljesen lasertag őrültek (sokan közülük ott voltak az első 70-es évekbeli csapatban, akik kitalálták ezt az egészet), és a Hasbro pénzén egy olyan terméket fejlesztettek ki, amibe titkos üzemmódokat és bővítési lehetőségeket (pl. külső csatlakozás, könnyen megváltoztatható belső huzalozás) tettek, majdhogynem az eredeti konzumer célokkal szemben.

A rendszer eredeti célja az egyszerű kültéri gyerekjáték, erre alakította ki a Hasbro a teljes stratégiát. Hála az "átcsempészett"
lehetőségeknek egy kis átalakítással használható rendszert kaptunk. A Tagmasterz az a hozzáadott érték, ami az egyszerű lövöldözős játékélményt teljesen megváltoztatja:

  • felhasználtuk a termék körül kialakított közösség tudását és jól üzemeltethető gyakorlatba ültettük tovább (pl. egy hétig csak azon gondolkoztunk, hogy az akkumulátorok töltését hogyan kell minél hatékonyabban megoldani)
  • felépítettünk egy egyedülálló pályát, ahol sok olyan apróságot kellett kitalálnunk, amik "fű alatt" (értsd: nem veszed észre) hatnak rád (csak a fények felprogramozása két napba telt, hogy minél jobb hatást érjünk el)
  • kialakítottunk egy játékvezetési módszert, amiben a biztonsági videóktól kezdve a hogyan kommunikálj a játékosokkal minden benne van
  • hozzátettük a DJ-s diszkós élményt, és alattomosan manipulálunk a zenével is :-)


Hogyan találtatok meg a jelenlegi helyszínt?

Körbetelefonáltam kismillió ingatlanfejlesztő céget, hogy raktározásra minél alkalmatlanabb, de elég nagy pincét keresünk (nem kell nekünk ablak :-) ). Szerencsénk volt, hogy egy ilyen igazán egyedi hangulatú helyet sikerült találni, sokan már az udvarban elámulnak és a hatása alá kerülnek.


Növekedés, franchise, viszonteladás...? ;)

Persze vágyálomként megfogalmazódott bennem egy franchise rendszer is, és milyen jó lenne, ha fel tudnánk zárkózni a fejekben a bowling-biliárd-mozi szintre. Szerintünk az átlag számára elérhető szórakozási lehetőségek már éppen eléggé unalmasak ahhoz, hogy legyen helyünk az így már tágabban értelmezett szórakoztató piacon, ezért lőttük be az árakat úgy, hogy ne kerüljön többe, mint egy mozi (a jelenlegi lézeres játékok éppen ezen is hasalnak el, túl drágák). Igazi szórakozási alternatíva szeretnénk lenni.

A vágyálmaimról már beszéltem, de, már van egy Excel táblám is, amiben kiszámoltam, hogy kb. 6-7 millió Forintos tőkéből nagyon fel lehetne húzni a helyet, 40 millióból pedig egy ügyes hálózatkezdeményt is létre tudnánk hozni 3-4 helyszínnel. Olyan bátor viszont még nem voltam, hogy potenciális befektetőnek ezt meg is mutassam, számomra ezek az összegek félelmetesen magasak.

Viszonteladásnak nem látom értelmét: ez a játék akkor jó, ha minél többen, de legalább hatan-nyolcan játszák, ráadásul otthon nem kapod meg a plusz Tagmasterz élményt.


A játékot csak ajánlani tudom, fogjátok a haverokat, kollégákat menjetek el és próbáljátok ki. Jó hentelést! :)

Szolgálati közlemény: ha neked is van elindult on- vagy offline egyedi startup-od és szeretnéd ha megjelenne az Ötletládában, küldj egy emailt.

3 komment

Címkék: játék startup offline

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr73269202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása