HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #38: térkép a rossz korlátozó táblákról

2008.01.24. 17:26 :: Koronix

A megemelt közlekedési bírságokkal igen komoly pénzekbe kerülhet egy-egy gyorshajtás. Mivel motorozom, ezért aktívan követem a motoros fórumokon és oldalakon ennek a visszhangját. A legtöbb hozzászóló egyébként támogatja a szigorítást, de szkeptikus: nem hisz abban, hogy mindenkitől beszednék, nem hisz abban, hogy arra fordítanák, amire kellene (pl. utak minőségénak javítására) és főleg nem hisz abban, hogy nem igazságtalan sarc szinten fog működni. De mi is lehet ebben az igazságtalan és hogyan lehetne ezen valami interaktív felülettel és nénmi civil munkával segíteni?

A hétvégén jó idő volt és én is motorra ültem. Alig értem ki a kis utcákból rögtön fölösleges táblákba, "véletlenül kintfelejtett" korlátozásokba botlottam. Ott van például rögtön a Dunaharasztira kibiggyesztett 40-es tábla, ami egy 70-es utat vág hirtelen el vagy a leányfalui strandnál a télen is kint lévő 30-as korlátozás.

Az ilyen kinthagyott táblákon és értelmetlen szabályokon a rendőrség csak megvonja a vállát és a közútkezelőre vagy másra mutogat, de a pénzt keményen beszedi. Mióta azon dolgoznak, hogy az önkormányzatoknak is legyen pénzük a büntetésekből azóta persze ezeknek a tábláknak a ritkulására esély sincs - sőt, ahogy egyszer az egyik hírműsorban hallottam a település vezetője oda helyezteti ki a traffipaxokat, ahová a legalacsonyabb táblát sikerül kirakniuk. Ez teljesen szabályos, csak éppen nem etikus.

Egyszer próbáltam utánakérdezni egy értelmetlen korlátozásnak, ami már évek óta 60-asra korlátoz egy felújított utat - de sehol nem találtam olyan szervezetet, embert, aki ebben lépni tudna.

Ekkor született kínomban az ötlet: a mai közösségi megoldásokkal össze lehetne gyűjtetni az emberek szerint (általunk) veszélyesnek vagy feleslegesnek nevezhető pontokat és pár autós és motoros szervezettel együtt be lehetne nyújtani őket hivatalosan módosításra. Egy-egy táblával lehet, hogy nem foglalkoznak, de egy listával már valós problémaként lehetne felhívni a figyelmet. Ráadásul a felvitt pontok mögött emberek vannak, akik vinnék a hírét.

A TASZ a kamerákat gyűjtötte/gyűjti össze civilek segítségével, mivel a rendőrség ebben nem volt hajlandó segíteni. Egy olyan (Google) Map-es mashup, amin a felhasználó el tudná helyezni az általa kifogásolt tábláknak a pontos helyét és tartalmát szintén nem lenne egy ördöngős megoldás. És talán a közösségből egy civil szervezet is formálódna, ami a nagyobb egyesületekkel, szervezetekkel már tudna hatni a médiára is.

Ha valaki megcsinálja ezt a site-ot máris fel tudok tölteni ilyenből egy csokorral. Gondolom nem vagyok vele egyedül. :/
az ötlet szerintem: (4/5)
az ötlet szerintetek: (4,7/5)

6 komment

Címkék: wom social network mashup map ötlet offline

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr60310257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Longhand · http://optimalizalas.info 2008.01.24. 17:36:32

Nagyon tetszik az ötlet és kiegészülhetnhe olyan információkkal, hogy merre vannak veszélyes útaszakaszok, figyelmeztetőleg mindenki az általa ismert utak halálkanyaait is feltehetné.
Jó információval szolgálna olyanoknak akik új új útra indulnának, olyan szakaszon ahol még soh nem jártak.

Ha akad fejlesztő aki benne lenne a megvaslósításban, adnám hozzá az utak.info domain-t. (meg a tervezésben szívesen részt vennék)

Dávid 2008.01.25. 15:41:23

Jól értem, hogy senki nem akar kódolni ? :-)

gabesas 2008.01.25. 15:46:18

de, csak senkinek nincs ra ideje.
ha elintezi vki hogy mondjuk a kovetkezo honapban nelegyek almos, az alvasra forditott idomet raszanom ilyenekre.
de az is jo ha februarban 40 orasak lesznek a napok :)

Koronix · http://otletlada.blog.hu/ 2008.01.26. 11:53:42

Örülök, hogy ennyien érdeklődtök a projekt iránt. Szerintem lassan bele is kellene vágni, hogy ne csak fiókban heverő ötlet maradjon...

Igyekszem kódert szerezni. Ha vki be szeretne szállni vmivel vagy csak segítene, dobjon egy levelet rám (link a "kérdezd a bloggert" alatt) és csinálok a Google Groups-ot, hogy jobban át tudjuk beszélni. Longhand, köszi a felajánlást - neved a "listán"! :)

Till Zoltán · http://www.hatekonysag.hu/blog 2008.06.03. 22:58:55

Hát igen. Törvényileg ezt is valahogy úgy kellene szabályozniuk, hogy aki indokolatlanul helyez ki, vagy hagy kinn táblát x időn túl, az szintén feljelenthető és megbűntethető.


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása