HTML

Megosztom

Turkálók

Véleményetek

Licenc

Creative Commons Licenc

Bigyók

tracker


View Krisztian Koronics's profile on LinkedIn

ötlet #3: "kik néztek meg" widget

2007.08.29. 10:34 :: Koronix

A kis, weboldalakba beilleszthető alkalmazások korát éljük. Sok ilyen kis alkalmazás létezik, amit a személyes oldalinkba (blogunkba, social profil oldalunkba, képgalériánkba stb.) illesztve extra szolgáltatásokhoz jutunk. Az, h kinek mi tetszik és mik a számára hasznosak egy-egy hype vagy a felhasználók kedve dönti el. Egy viszont mindegyik ilyen szolgáltatásban közös: azért csináljuk, mert szeretnénk tenni/mondani/mutatni vmit a többieknek - és így persze érdekelnek azok is, h vajon a véleményünk eljutott-e hozzájuk és ha igen, akkor pontosan kikhez.

Persze, ott vannak a hazai és külföldi statisztikai rendszerek vagy a pillanatnyi látogatói számot megmutató bigyók. De a zárt, regisztrációhoz kötött rendszerekben (pl. iWIW, MyVIP, LinkedIn, Twitter stb.) van egy plusz előny, amit eddig nem használtak fel ilyen célra: a megnevezhetőség. Az IP címek és click-ek helyett konkrét nevek szerepelhetnek.

Egy multinacionális reklámügynökség belső, social network hálózatával ismerkedtem - ami jórészt abból állt, h a felhasználók profiljait nézegettem. Egy idő után azt vettem észre, h az oldal alján "utolsó 10 látogatód" névlista tele lett és azokon kívül, akik profilját megnéztem teljesen ismeretlen kollégák is megnézték, h ki is vagyok. Az emberi hiúság persze nálam is működött (hamár nézik a profilomat magas pozicióban lévő emberek!) és szépen felépítettem a saját profilomat, megadtam minden adatot és még képeket is töltöttem fel. Az eredmény: ezeken a kapcsolatokon keresztül látogattam meg a thai, maláj és szingapúri irodáinkat és sok így megismert kollégával a mai napig levelezek.

A profilunkat sokan megnézik, de ebből csak egy réteg, aki megjelöl ismerősének. A kapcsolati hálózat mögött van egy "érdeklődési hálózat" - az az effektus, amikor megnézed egy ismerősöd kapcsolatait és abból megnézel pár profilt. Ha ezt regisztrált felhasználóként teszed ott hagyod a "ujjlenyomatodat".

Jelenleg, pl. az iWIW-en, az egyes felhasználókra kattintgatva annyit tudunk meg, h mikor jelentkezett be utoljára - azaz mikor járt a saját profiljában. Az, h merre is járt ezen kívül nem tudhatjuk. A teljes útvonalra vonatkozva mondjuk még érthető is és nem is lenne túl érdekes. Az viszont, h pl. az én profilomat ki látogatta meg utoljára, ki volt az utolsó 10/20 stb. már jóval több és érdekesebb információt rejt.

Érdekes dolog lenne látni, h az általad bejelölt ember az elfogadás/elutasítás előtt egyáltalán megnézte-e a profilodat (a szervezetek profiljainál ez még érdekesebb lehet). Érdekes lehet megnézni, h az ismerősödet kik nézték meg utoljára és rád ki volt kiváncsi (pl. egy HR-es?!) - névszerint és átkattinthatóan.

Egy ilyen widget nem csupán a másodlagos "érdeklődési hálózatot" tudja szemléltetni, hanem az emberi hiúságra hatva a (vissza)látogatások számát is növelheti, főleg ha nem a teljes listát, hanem egy folyton frissülő TOP10/20 listáról beszélünk. Kit ne érdekelne, h "kik néztek meg engem" ma?!
az ötlet szerintem: (5/5)
az ötlet szerintetek: (3,8/5)

7 komment

Címkék: statisztika widget social network ötlet

A bejegyzés trackback címe:

https://otletlada.blog.hu/api/trackback/id/tr67151851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2007.08.29. 10:58:46

szia! ez a widget, nekem, laikusnak jó ötletnek tűnik, de azt hiszem a wiwben van ilyen "kik néztek utoljára", csak fizetős (?)
viszont lenne egy roppant amatőr kérdésem: az ilyen html-kódokat, amiből neked a "bigyók"-doboz lett, hova kell beilleszteni?

Koronix · http://otletlada.blog.hu/ 2007.08.29. 11:08:28

Szia,
én még nem találkoztam ilyen szolgáltatással az iwiw-en (ahogy fizetőssel sem)...

A "bigyók"-at az oldalad HTML kódjába kell beilleszteni. A blog.hu-n pl. így tudod beilleszteni Megjelenítés > Oldaldobozok (ott hozzál létre egy új dobozt a 'HTML text' nevű 'keltetőből') > kattints a box 'szerkesztés' fülére > másold be a kódot, amit a bigyó oldalán megadtak > kattints az 'leküld' gombra.

dr. Wilbur Swain 2007.08.29. 12:38:09

na, akkor ez lehet, hogy csak egy urban legend volt, sorry
a segítséget mindenestre nagyon köszönöm, további jó ötleteket :)

2007.08.30. 23:40:05

Tényleg érdekes lenne megnézni, hogy kik azok az emberek, akik érdekesnek találják név és/vagy fénykép alapján annyira a profilod, hogy meg is nézzék.

Ha jól emlékszem, a hi5-ban van is ilyen.

Longhand · http://longhand.hu 2007.08.31. 00:45:43

Szerintem is jó ötlet, az emberek szeretik megmutatni magukat, ehhez a sok tényezőn túl feltétlen nagy szükség volt az iWiW ilyen méretű sikeréhez, hogyne lennének kiváncsiak, hogy ki kiváncsi rájuk.
(Nekem is van egy ötletem továbbfejlesztésére, az a személyes környezet bemutatás irányába megy, de nem terelem a témádat).
Jelen formajában továbbfejlesztés nélkül értelmét fogja veszteni a felhasználók számára mind az iWiW, mind az egyéb klónjai 1-2 éven belül a véleményem szerint. Nagyon csúnya kifejezéssel élve ott marad majd a sok inaktív felhasználó mint sok temetetlen halott)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.01.12. 12:53:46

MyBlogLog-nak hivjak ezt a dolgot pl.

tina555 2010.02.25. 11:35:22

segitene vki hogyan lehet iwiwen beállitani h lássam ki nézett rám?laikus vagyok ezen a téren... :)


SocialTwist Tell-a-Friend

süti beállítások módosítása